2015 Off-season – İlk sezon dışı robot turnuvası

Aim High – FIRST 2006, Türkiye 2015

2015 yılında Fikret Yüksel Vakfı tarafından Türkiye’deki ilk Off-Season etkinlik düzenlendi. Etkinlik 2-5 Aralık 2015 tarihlerinde Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda düzenlendi. Etkinlikte, etkinlik öncesi Türkiye’de var olan 8 takım tarafından da oynanmamış Aim High temalı oyun kullanıldı. Bu oyunun seçilme sebepleri arasında eğlenceli olması ve katılacak her takımın yeni bir robot inşa etmesi gerekeceği, böylece etkinliğin Çaylak takımlar için daha adil ve eğlenceli olacağı bulunmaktaydı.

Bu Off-Season etkinliği Türkiye’de FIRST® Robotics Competition’ın büyümesine oldukça yardımcı oldu: yarışmaya 19 yeni takım katıldı ve 2015 yılında yarışma dahilinde ABD’ye seyahat eden 8 takım 2016 yılında 20 takıma ulaştı.

16 Kasım 2015 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde oyunu (Aim High) tanıtıcı bir etkinlik düzenlendi ve bu etkinliğe var olan 28 takım da kayıt yaptırdı. Mezunlar ve Veteran takımlar atölyeler düzenledi, vakfımız bir oyun tanıtım seromonisi düzenledi ve Çaylak 20 takıma yeni kitleri teslim edildi. Etkinlik mekanı Bahçeşehir Üniversitesi tarafından ücretsiz olarak sağlandı.

6231 Akıncılar Takımı’nın robotu, protokole göre paketlenmiş, yarışmaya katılmayı bekliyor.

O günden itibaren, takımlara robotlarını inşa etmek üzere, klasik bir FIRST Sezonunda olduğu gibi 6 hafta süre tanındı. Bu süre sonunda takımlar robotlarını büyük plastik torbalarla paketlediler ve plastik kablo kelepçeleri ile kapatarak numaralandırıp imzaladılar.

Yaklaşık bir hafta sonra takımlar paketleri içindeki robotlarını ve ihtiyaç duyacakları alet/araç-gereçleri Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’na getirdiler, yarışma için kurulumlarını normal bir FIRST Regional etkinliğinde yapacakları gibi 3 güne yayarak yaptılar. (Pratik/Kurulum 1. gün, Sıralama Maçları 2. ve 3. gün, Finaller/Ödüller 3. gün öğleden sonra)

Vakfımız tarafından organize edilen ilk büyük çaplı etkinlik olması dolayısıyla, bu etkinlikte resmî saha parçaları, kontrol sistemleri kullanılmadı. Bu sebeple etkinlik kurulumu sırasında sahanın çalışabilir duruma gelmesi sırasında pek çok problemle karşılaşıldı, bu da planlanandan daha az sayıda maç oynanmasına sebep oldu. Ancak etkinlik sonunda 19’u daha önce bu tarz bir etkinliğe hiç katılmamış 27 takım bu etkinlikte yer almış ve Türkiye’da daha önce benzeri düzenlenmemiş bir etkinlik yapılmış oldu. bu 19 yeni takımdan 13’ü, eski takımların da 6’sı yarışmada kaldı ve en güncel sezon olan 2020 Sezonunda (ve 2015-2020 arası her sezona) katılım gösterdi.

Türkiye FIRST Robotik Off-Season Yarışması Sponsor ve Destekçileri
2015 – FIRST Robotik Off-Season Takım Listesi